Meeting with final year project’s students

Today is the car free day at my university. Definitely I am not really agree as I love my fat ūüėĀ. I haven’t met my students yet for this semester, so I decided to meet them at the library, a place where I can reach by car.

Although my students progresses are not so well, but I decided to give them chance. This first meeting is just to warm them up. I asked them to recall what panels commented on them last semester, what are their plans in 2 weeks time, problems that are facing so far, and suggested solutions.

I wish my students do well in their projects. I love to see their success and get good jobs in future.

Love,

SmartSelectImage_2018-02-28-16-47-17[1]

 

 

 

Advertisements

Welcome 2018 – is it still valid? :p

Hi readers! Are you still interested reading my blog? After long time, I think nobody reads mine expect me myself! haha.  Previous post mentioned about the first post of 2017..but actually it was the last as well! Nowadays, I think blog is not as glamour as other social medias like FB and Instagram.  Many people rarely share their stories through blog including me.  I guess it takes longer time even to finish a post.

As this semester has started for about 2 weeks, and I have to use fully English in my class, I feel that I need to sharpen my writing and also communication skills.  This is because I have a foreign student in my class.  In computer science course at my university,  it is very seldom to have international students at undergraduate level.  But not at this time.  I have an international student from Yaman.  As he could not understand Bahasa at all, so I have no choice.  Actually, I prefer to use Bahasa in my teaching as I can easily create jokes too. In English it is so hard.  Some students even do not laugh at my silly English jokes although I found them funny! Pity me! haha

But, that’s okay.¬† In two weeks time, I think I survive.¬† As I teach programming course, so many technical terms that easily explained in English and if I found student hardly understood my lecture, then I will explain in Bahasa too.¬† But so far, I do not need to reexplain to them.¬† I guess they understood me well (self-claimed). :p

In early 2018 year, I got a good news as well.  Finally, I have been confirmed as a government servant.  Alhamdulillah.  The journey to be what I am now is similar like travelling on curvy roads.  There are so many ups and downs.  But I manage to face it (I guess so!).

Besides my work progress, I am trying quite hard to do gardening every weekends or after returning from work.  The most recent plants that I grew were brinjals, pak choy and grape.  alhamdulillah I already ate my homegrown pakchoy twice and it tastes better. hehe.

IMG_20180219_184838_540[1]

My parkchoy- so fresh and lovely! hehe

IMG_20180219_184838_546[1]My gorgeous brinjal

20180224_182007[1]grape tree – thank you to my darling for building this cute greenhouse for my plants.

So, I guess that’s enough for now. Hopefully this post will not be the only post in 2018. hehe.¬† See you next time.

Love,

SmartSelectImage_2018-02-28-16-47-17[1]

 

The first post for 2017

Too many things had happened since 2017. ¬†But I am so happy with what Allah gave me so far. ¬†Alhamdulillah. ¬†Since Mid January, I have moved to my bank-loaned house ūüėÄ . ¬†The houses’ prices ¬†in Kuala Nerus, Terengganu are quite expensive as compared to the facilities that are provided by the city council. For example, you need to bring your garbage to the main road. The garbage collector won’t pick up them in front of your house. ¬†Besides that, there is no big shopping malls in city center except Mydin mall and Giant. Although I am not a shopaholic but still I need them for therapy. haha

IMG-20170325-WA0007[1]

My bank-loaned house ūüôā

Like many people said, buying a (or more) house (s) is a good investment. ¬†Yes, I do agree too. ¬†After did some surveys, then my husband and I finally decided to buy the house (as shown in the picture above). ¬†I like the environment there and also the location. ¬†It’s not that far from UMT and the most important part is the price is within our¬†budget. hehe.

I quite spent much at the kitchen.  I think that is the best part for wives especially to show their cooking talents.  I chose white colour for my kitchen because I want my kitchen to look wider.  But as it is in white colour, I need to clean it up right after using the kitchen which is so tedious job! Luckily Mr. hubby always helps me to clean it. Thanks hub (I knew you will read this post) :D.

IMG-20170325-WA0009[1]

The kitchen

Okay, I think that’s all for now. ¬†In the next post I will share my new interest which is gardening! I love to plant vegetables now. Will tell about it later.

Jalan-jalan Cameron Highlands

Baru-baru ini berpeluang untuk balik ke kampung menjenguk mak ayah. Alang-alang kami ikut jalan tengah (kuala terengganu – tasik kenyir – felda aring – gua musang), maka ambil keputusan untuk stay satu malam di sana.

Masa sampai tu dalam tengahari, bajet sejuk mcm bristol, tapi panas je! Memang cameron dah tak sejukkk..huhu. Kami terus check in kat hotel Casa de La Rosa. Cantik view hotel ni.

20161026_144226

view dari bilik…sejuk mata memandang

20161026_143014

Ini bilik kami sewa

 

20161026_164705

Hotel ni bahagian depan

Lepas berehat 2 jam, kami ambil peluang untuk minum teh kat tepi ladang. Walaupun perut ni tak leh nak minum teh sangat,tapi tetappp nak pi minum. Hehe. Suasana yang sejuk dan nyaman menyebabkan teringat kenangan lama di Bristol.  Masa tu terus order scone.  Walaupun harganya tidaklah berpadanan (baca: mahal) tapi sebab teringin puya pasal..order juga lah.

14708377_10153908628527823_2666536751835646432_n

satu set ni dalam rm12, order bersama teh tarik rm4

Walaupun sedikit mahal minum petang di situ, rasa berbaloilah juga sebab dapat tengok pemandangan yang indah.  Wlupun hari tu ke bandung jumpa dah ladang teh, tapi ada beza.. bezanya, Cameron Hoghlands ada kedai teh macam tu untuk minum.  Tapi kat Bandung takde.

 

20161026_171645

Cantik sangat view ladang teh Bharat valley ni

Lepas balik dari ladang teh tu, kami terus balik hotel. Hotel ada buat pakej dinner rm19 untuk 2 orang. Terus lah grab kan. Tak yah nak keluar pula cari makan.  Lepas tu terus kami tak keluar dah.

20161026_202107

chicken grill with mushroom soup

Esoknya, sebelum balik ke Ipoh, kami jalan-jalan dulu ke Taman Pertanian Mardi. ¬†Bayaran masuk cuma rm3 seorang. ¬†Oklah buat lepas bayar baja kot kan. hehe. ¬†Adalah beberapa taman yang diorang buat, yang ada pokok anggur la paling “best”. Sebiji buah pun takde :p

Tapi ada taman-taman yang menarik. Macam taman rose dan daisy.

20161027_1028541

Cantik tp taman rose dia still tak leh lawan kt Rose garden , Volksgarten, Vienna Austria :p

20161027_1027561

bunga pun ada yg layu…sabooo jelahhh

So ada lah lagi beberapa gambo kat ladang sayur, dan pasar brincang…tapi tu biasa je lah kan. ¬†Kalau nak feeling2 uk summer tu..kat CH ni oklah sikit. Tapi sesungguhnya rindu sgt Bristol. ¬†Bukan nak buat PhD lagi tapi rindu kehidupan yg tenang dan aman.

last but not least..gambar acah-acah romantik kt pokok labu air

14708156_10153910595107823_930185652137094863_n

macamkan I sorang je yg berlaki kekdahnya :p

 

 

Trip to Bandung – part 3

Lama betul nak sampai ke Part 3. hehe. Ya Allah, busy betul dengan kerja skang. Rasa mcm dah tak ingat sangat percutian 3 bulan lepas. Bahagian 3 ni merupakan hari conference dan hari terakhir di Bandung.

Conference tu diadakan di Hotel Sheraton. Tak ramai peserta sangat dan mostly adalah Indonesian. Adalah terselit org Korea sorang dan Indian 3 orang.  Memang tak menarik sangat pun nak citer pasal kerja.

20160820_120407

Selepas present paper, petang tu ada jalan2 sekitar.  Malangnya, kami sesat sebab ada masalah dgn google maps. Huhu. Patutnya dr tempat conference ke hotel dalam 20 minit. Tapi mcmana ntah smpi dkt 2 jam kami jalan! Tapi setelah tanya guard kt hotel lain, akhirnya kami jumpa jalan pulang.

Esoknya adalah masa yang ditunggu2 sebab nak shopping kat pasar baru! Dalam xde nak beli apa2…2 kali juga keluarkan duit. Dahsat tak dahsatnya kalau orang perempuan membeli. Yang lagi best, kami saja naik kereta kuda untuk ke pasar.

Kat pasar baru yang murah telekung dan kain pasang. Kalau pengantin2 nak beli kain lace…situ sangat berbaloi. Esoknya, kami dah balik Terengganu. Seronok pengalaman berada di Bandung selama 4 hari 3 malam. Ada rezeki jumpa lagi!

 

 

Trip to Bandung Bah.2

Setelah menghabiskan masa kira-kira 2 jam di Kawah Putih Ciwidey, perjalanan balik tu kami singgah di dua tempat…yang pertama ladang teh dan yang kedua tempat penangkaran rusa @ deer conservation center.

Kawasan Ciwidey ni tanah tinggi, sejuk la rasa …mcm kat Cameron Highlands tu..cuma kat Cameron dah tak berapa sejuk sngt kesan dari penebangan pokok yang berleluasa dan tidak terkawal. ¬†Tetapi di tanah tinggi Ciwidey, masih dingin dan pokok2 tidak ditebang. ¬†Sayur2 ditanam di celah2 pokok tinggi sebab tetiba je nampak orang angkut kobis berguni2 celah pokok tu. Lagi satu beza yang ketara, sayur2 tu terus dijual direct ke pasar. ¬†Tidak dijual ke pengunjung pun. ¬†Tempat nak minum teh pun takdak. ¬†Kata Adam, daun teh yang dikutip tu diproses ke kilang di utara Bandung. ¬†Kat sana pun ada ladang teh. ¬†Makanya kami cuma berhenti ambil gambar jelah di ladang teh tu.

SONY DSC

Masih nampak pokok2 di celah2 ladang teh

 

SONY DSC

Awan dah nampak gelap..tapi mujur tak hujan ketika kami di sana

SONY DSC

luas ladang teh kat sini

 

Sebelum kami pergi lunch, kami singgah kejap di pusat penangkaran rusa @ deer conservation life. ¬†Tempat dia agak dhaif la…rasa kalau kat mesia dah tentu buat molek tempat ni. Bangunan kayu je tempat kita observe rusa tu. ¬†Sambil2 tu boleh bagi makan. ¬†Beli je carrot kat kaunter dalam 20k rupiah kot…pastu dah leh bg rusa makan. ¬†Actually first time dpt pegang rusa ni. ¬†Masa kecik2 pergi zoo tengok dari jauh ja.

SONY DSC

muka excited dpt bagi makan…tapi muka rusa tu..releks je ūüėÄ

 

SONY DSC

adik tu anak tokey…selamba bagi berplastik2 carrot.

SONY DSC

alamak…pi sua kt hidung dia pulak… :p

Ada berbelas2 ekor juga rusa kt sini.  Asalnya datang dr hutan berdekatan, terus jelah diorang bela sampai membiak. Waktu memula dulu seekor atau dua je yang ada.

SONY DSC

Ni ada cerita sikit pasal pusat conservation rusa ni…tapi kalau diorang leh upgrade dan translate dalam English..better kot

Selepas kami melawat rusa tu, barulah kami lunch. ¬†Mujur lah perut dah awal2 isi pisang molen, so late lunch tu tak lah rasa kebulur sgt ūüėÄ

Adam bawa kami ke restoren yang sgt cantik.  Kami boleh memilih untuk duduk bersila atau atas kerusi.  Kami pilih untuk duduk atas kerusi.  Takut pula terus baring kalau bersila masa makan.

SONY DSC

mula2 sampai dijamu teh kosong. Rasa macam green tea.

 

Yang istimewa kedai ni ialah…nasi bakar dia. ¬†Padanlah lama kami menunggu. ¬†Enak bangat sihh.

SONY DSC

nasi bakar.  Ada ikan bilis juga dalam nasi ini.

SONY DSC

Ni dalam dia..kenyanggggg sgt lepas makan.

SONY DSC

ni pulak ikan gurame masak asam manis..ikan gurame sejenis ikan air tawar.

SONY DSC

ni selepas makan..aku yang tengah meratah ikan ..ada je lagi isi2 nya

Selepas makan..barulah perjalanan diteruskan untuk check in hotel. ¬†Tapi sempat lagi singgah di Cibaduyut..tempat murah barang kulit seperti beg tangan dan kasut. ¬†Sayangnya, tak ambil gambar pun kat sana. ¬†Walaupun asalnya nak tengok jer…terrrrrbeli juga satu beg kulit. ¬†Harga dalam 1.1juta..tapi rupiah la..hehe

Eh lupa nak kabo, kalau kehabisan cash jangan risau. ATM cimbniaga ada je kat bandar. ¬†Cuma perlu aktifkan di Malaysia untuk transaksi luar negara dan tiada caj tambahan untuk kad cimb. ¬†Malah lagi murah dapat..sebab aku tuko duit ijuta rupiah = rm315.80. ¬†Aku withdraw duit 1 juta rupiah = rm309 je…!

Lepas dah shopping dan check in hotel, kami dinner pula.  Aku request nak bakso.  Pastu Adam bawa kami ke Bakso Boedjangan.  Ala-ala cafe hipster itu.  Mostly anak2 muda yang datang makan.  Unik konsepnya.

20160819_201220[1]

penuh kedai makan ni

20160819_201204[1]

siap ada doa ..hihi

20160819_201141[1]

nampak tak bakso sebeso bola rounders..sedappp banget.

So tamat perjalanan hari pertama.  Adam caj kami 550k untuk perjalanan kami satu hari tu.  Esoknya baru lah start conference tu. Time ni kaki dah sakit sangat dan mata pun layu.  Sambung lg nnt.

 

 

Trip ke Bandung bah.1

Baru-baru ini berkesempatan untuk ke Bandung bersempena dengan conference Intelisys2016 di Four Point by Sheraton Hotel, Bandung.  Sebenarnya pada awalnya dah nak cancel dah conference tu sebab setelah paper tu direview, ada 17 kot benda kena betulkan.  Rasa mcm give up dah! Byk kot bendanya.  Biasanya, kalau paper conference takde byk sgt pembetulan, tapi sebab paper tu dimasukkan dalam journal, so details la sikit pembetulan yang perlu dibuat.

Nasib baik conference tu yg awalnya dijadualkan pada Julai, ditunda ke Ogos.  Maka paper tu sempat dibetulkan dan sempat masuk meeting untuk minta bajet :D.  Pensyarah baru kan susah nak dapat geran, makanya harus minta bantuan UMT untuk gi sana.

Setelah dah setel semua pasal paper, maka hari yang ditunggu2 telah tiba.  Kali ni ke conference ditemani Encik Yus.  Pertama kali ke conference bersama suami.  Sebelum2 ni..paksa rela bawak kawan baik.  Sekarang kawan baik pun dah ada keluarga sendiri, dan kita pun dah ada suami.  So bawa suami la sebagai peneman.

Kami tiba awal sehari daripada tarikh conference.  Ambil kesempatan untuk jalan2 dahulu di Bandung Selatan.  Sebenarnya aku dah smpi dah Bandung 8 tahun lepas.  Time tu gi tour ke area Bandung Utara.   Mudah je kalau nak ke Bandung.  Mula2 carilah pak supir.  Pak supir akan bawa kita ke mana aja.  Pak supir kali ni namanya Adam.  Anak muda berkelulusan undang-undang tapi katanya susah nak kerja dalam bidang tu.  Maka, dia pilih nak jadi pak supir.

Kami sampai awal pagi di Bandung.  Flight airasia dr KLIA2 jam 6.50 pagi dan tiba sekitar 8.05 pagi di Bandung.  Ada 1 jam perbezaan di antara waktu Malaysia dan Bandung.  Kita awal 1 jam dari mereka.  Hanya berdasarkan percaya, kami cuma contact melalui whatsapp dan Adam tunggu di airport.  Sib bek dapat cam mana satu Adam. So, destinasi yang pertama Adam bawa kami ialah ke Ciwidey, Bandung. Di situ ada  Kawah putih yang terkenal tu.

Perjalanan mengambil masa kira-kira 2 jam 30 minit.  Perjalanan itu menuju ke arah gunung, maka rasa agak sejuk la. Adam juga ada berhenti kat satu tempat untuk beli pisang molen, pisang goreng yang dibalut tepung macam kuit karipap tu.  Sedap makan panas-panas.

pisang

Pisang molen

 

Setelah 2 jam 30 minit, kami sampai di kaki gunung kawah putih tu.  Ada 2 option nak ke atas, sama ada berkenderaan sendiri (100 ribu rubiah caj) atau pun menaiki van yang disediakan.  Cuma 15k rupiah seorang.  Kami pilih naik van lah.  Nak rasa pengalaman baru.

SONY DSC

Van ni tunggu orang penuh baru jalan.

 

Dah smpi atas gunung, ada signboard kawah putih ni.  Dah ada bau2 belerang ni.

SONY DSC

Bila turun dari van, nampak signboard ni dulu

Pastu kena naik tangga sikit…barulah sampai ke kawah putih. ¬†Tada….

kawah1

Kawah putih di Ciwidey, Bandung

Sgt cantik sebab warna air kehijaupetronasan sikit…di samping udara yg dinginnn bangett. ¬†Sesekali bila angin meniup, bau sulfur @ belerang agak kuat.

IMG_0638

ini tema hindustan

IMG_0635

Pemandangan yang sangat awesome.

IMG_0639

Gambar2 tu cantik sebab diambil oleh locals yang kerjanya ambik gambo. ¬†Lepas dia ambik gambo tu, terus print. ¬†Sekeping 20k rupiah @ rm6. ¬†Kami tawar 3 keping 50k rupiah. ¬†Pastu dia bagi. ¬†Berbaloi lah…sebab kamera dia dah setting cantik kan. ¬†Ni yang dalam kamera¬†sendiri.

SONY DSC

air dia tak nampak hijau petronas sgt klu kamera sendiri kan..hehe

SONY DSC

gigih okay nak selfie muka sendiri :p

Memang tempat ni sangat cantik.  Sila masukkan kawah putih dalam list anda jika ke Bandung.

Bersambung.